5 bekende Aziatische ingrediënten

De bekendste Aziatische keukens feature image 01

Samenvatting Artikel

Als ‘bijvangst’ van de globalisering die we de afgelopen decennia hebben meegemaakt hebben vele mensen in Nederland kunnen kennismaken met tal van keukens en gerechten uit diverse landen wereldwijd. Bij talrijke westerlingen vallen met name de Aziatische keukens erg in de smaak. Als dat ook voor jou geldt, dan wil je uiteraard ook thuis een aantal van je favoriete Aziatische gerechten kunnen bereiden. Het bezit van bepaalde specifieke is daarvoor onontbeerlijk. Daarom noemen en beschrijven we hieronder 5 bekende Aziatische ingrediënten die in jouw keuken echt niet mogen ontbreken.

Rijst

Noedels zijn in verschillende Aziatische landen weliswaar populair; toch kan er geen misverstand over bestaan wat het meest gebruikte basisvoedsel is in dit enorme continent: rijst. Rijst bestaat uiteraard in verschillende soorten. Aan de ene kant heb je relatief kleverige soorten zoals jasmijnrijst (veelal gebruikte rijst in Thailand), terwijl je anderzijds de vrij lange en droge basmatirijstkorrels hebt die vooral in India geliefd zijn. Ook gele rijst en de wat gezondere zilvervliesrijst (volkorenproduct!) vormen uitstekende opties. 

Sojasaus 

In nagenoeg alle Oost-Aziatische landen wordt volop sojasaus gebruikt. Of je nu te maken hebt met zoute, zoete of kruidige sojasaus, deze saus is bijna altijd zeer toegankelijk. Je kunt sojasaus gebruiken als hoofdbestanddeel om een gerecht smaak mee te geven. Ook is het een nuttige smaakmaker in soepen (bijvoorbeeld als vervanger van zout) en fungeert sojasaus als zachte tegenhanger van pikante ingrediënten in gerechten. In plaats van sojasaus zou je trouwens ook vissaus of oestersaus kunnen gebruiken.

Aziatische Sojasaus

Kokosmelk

Het bieden van ‘verlichting’ in pittige maaltijden kun je ook doen door kokosmelk of kokoscrème te gebruiken. Met kokosmelk geef je een maaltijd een extra romige structuur en realiseer je een unieke combinatie aan smaken. Bekende landen waar men veelvuldig kokosmelk gebruikt in de gerechten zijn Thailand, Indonesië en India. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen hier geen enorme hoeveelheden van te gebruiken, want kokosmelk heeft een betrekkelijk hoog vetgehalte. 

Currypasta’s

Hiervoor benoemden we ingrediënten die als tegenhangers kunnen dienen voor pittigheid, dus is het nu tijd voor deze pittigheid (of kruidigheid) zelf. Deze overtuigende smaken kun je bij uitstek verwezenlijken door middel van currypasta’s. Uiteraard kun je deze pasta’s ook zelf maken, maar eenvoudig is dat zeker niet. Eerst kant-en-klare potjes of zakjes met currypasta’s gebruiken lijkt dan ook wel zo verstandig. Dit scheelt niet alleen erg veel tijd; het zorgt er ook voor dat je – als je eenmaal zelf een pasta gaat maken – weet wat uiteindelijk ongeveer het resultaat moet zijn.

Natuurlijke smaakmakers

Tenslotte staan diverse Aziatische keukens bekend om hun overtuigende gebruik van gezonde en natuurlijke ingrediënten en smaakmakers. Het is dan ook raadzaam meer dan voldoende van deze bestanddelen in huis te hebben. Je kunt ze namelijk in vrijwel alle soorten gerechten gebruiken. 

Wat goede voorbeelden van natuurlijke smaakmakers zijn? Welnu, wie kruidigheid en/of pit wil toevoegen gebruikt daarvoor bijvoorbeeld gember, laos, (chili)pepers en wasabi. Andere uitstekende kruiden en smaakmakers die in Azië volop worden gebruikt zijn onder meer koriander, basilicum, munt, komijn, knoflook, limoen en citroen.

Recente Blog Artikelen
Catering verzorgen? Denk aan deze gerechten uit de Aziatische keuken
Welke soorten sushi zijn er?
De laatste jaren is het aantal sushirestaurants in Nederland enorm…
Bento box, wat is het?
In feite is het in Nederland nog steeds vrij gebruikelijk om een broodtrommel…
De lekkerste noedel soepen
Van alle oorspronkelijk Aziatische gerechten die je nu ook in landen als…