Welke soorten sushi zijn er?

Soorten sushi feature image 01

Samenvatting Artikel

De laatste jaren is het aantal sushirestaurants in Nederland enorm toegenomen. Uiteraard kan dat maar één ding betekenen: het uit Japan afkomstige sushi heeft vele mensen in en buiten Nederland weten te enthousiasmeren. Bij sushi draait het allemaal om kleine hapjes waarvan de basis meestal bestaat uit afgekoelde rijst, zeewier en rijstazijn. Dit is vervolgens aangevuld met verschillende ingrediënten. Daarbij vervullen (rauwe) vis, groenten en (zee)vruchten doorgaans belangrijke rollen. Tenslotte wordt het vaak geconsumeerd met een toegankelijke sojasaus of de pikante saus wasabi.

Ben je van plan om binnenkort ook eens een bezoek te brengen aan een sushirestaurant? Lees dan verder om te weten welke vijf soorten sushi het meeste voorkomen.

Maki

Vooral in westerse landen geldt maki als meest bekende sushisoort. Letterlijk betekent maki ‘gerold’. Een toepasselijke naam, want bij deze hapjes is het zo dat bij de bereiding de rijst met de bijkomende ingrediënten zeer strak zijn opgerold in een vel van zeewier. Vervolgens wordt de rol in een aantal plakjes gesneden, waarna de sushi klaar is om te worden geserveerd en geconsumeerd.

Als het om maki gaat is er behoorlijk wat variatie. Zo zijn er zowel erg dikke rollen (futomaki) als zeer dunne rolletjes (hosomaki). Uiteraard is er dan bij futomaki sprake van meer verschillende ingrediënten in de vulling. 

Nigiri

Waar maki in westerse landen een enorme bekendheid geniet, daar is in Japan nigiri het meest bekende type sushi. Hierbij wordt een klein bolletje kleverige rijst als basis gebruikt. Daar wordt vervolgens een stukje rauwe vis tegenaan geduwd, waarna er eventueel een beetje paling, inktvis of zeewier wordt gebruikt om het geheel te binden. Een subvariant van nigiri is temari: daar wordt het pittige wasabi gebruikt als bindmiddel.

Nigiri met vis

Chirashi

Heel wat minder bekend bij het grote publiek is chirashi. Als je een echte sushifan bent is het zeker aan te raden hier toch op zoek naar te gaan. Chirashi verschilt wel behoorlijk van de soorten die we tot nu toe hebben benoemd. Hierbij is het namelijk gangbaar dat er een wat grotere hoeveelheid rijst wordt gebruikt. Aan het einde worden de groenten en vis aan de rijst toegevoegd. Deze ingrediënten kunnen rauw of gekookt zijn. Zo kan een portie chirashi uitstekend dienst doen als (deel van een) hoofdgerecht.

Oshi

Met de sushisoort oshi gaan we weer terug naar sushi in de vorm van kleine hapjes. Oshi wijkt qua grootte, smaak en ingrediënten niet echt af van de bekendste sushi’s. Het verschil zit ‘m in de vorm: een oshi is namelijk een hapje dat min of meer is samengeperst tot een rechthoekje. Hierbij zit de groente normaal gesproken in het midden en de vis of zeevruchten bovenop.

Inari

De waarschijnlijk minst bekende soort sushi betreft de inari. Het belangrijkste kenmerk van inari is het stelselmatig ontbreken van vis. Deze vegetarische hapjes bestaan daarentegen dikwijls uit een blok tofu met rijst als vulling. De tofu is meestal voorgekookt in sojasaus en/of Japanse bouillon.

Inari met tofu en rijst
Recente Blog Artikelen
Catering verzorgen? Denk aan deze gerechten uit de Aziatische keuken
Bento box, wat is het?
In feite is het in Nederland nog steeds vrij gebruikelijk om een broodtrommel…
5 bekende Aziatische ingrediënten
Als ‘bijvangst’ van de globalisering die we de afgelopen decennia hebben…
De lekkerste noedel soepen
Van alle oorspronkelijk Aziatische gerechten die je nu ook in landen als…