Bento box, wat is het?

Bento box feature image 01

Samenvatting Artikel

In feite is het in Nederland nog steeds vrij gebruikelijk om een broodtrommel met brood en fruit mee te nemen naar het werk of naar school. Echter lijkt er onder een steeds grotere groep mensen behoefte te bestaan om hier op z’n minst af en toe wat variatie in aan te brengen. Wie graag zowel heerlijk als uitgebreid luncht zou met een Bento box uitstekend uit de voeten kunnen. Bento is een uit Japan overgewaaid principe. Wat het precies is en wat je van een Bento box kunt verwachten? Je leest het in dit artikel.

De plaats van Bento in de Japanse cultuur

Bento boxen (in Japan Bentō genoemd) bestaan in de Japanse keuken al eeuwenlang. Bekend is dat men al in de zestiende eeuw houten doosjes gebruikte om maaltijden in te vervoeren, zodat deze buitenshuis genuttigd konden worden. Een paar honderd jaar zou dit een populaire traditie blijven in Japan. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het vervolgens even ietwat in de vergetelheid, maar sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is Bento weer helemaal terug. Dat heeft vermoedelijk te maken met de opkomst van de magnetron, zelfs al eten talrijke Japanners hun Bento maaltijden het liefst op kamertemperatuur.

Heden ten dage speelt Bento ontegenzeglijk een belangrijke rol in de Japanse cultuur. Gebruikelijk is dat mensen deze boxen zelf thuis klaarmaken, zodat deze meegenomen kunnen worden naar bijvoorbeeld school of de werkplaats. Je moet er hierbij niet raar van opkijken als de Japanners enorm veel tijd besteden aan deze maaltijd. De etenswaren moeten namelijk niet alleen vers zijn en goed smaken, de presentatie wordt ook als erg belangrijk beschouwd. In sommige gemeenschappen heerst er zelfs een soort van prestigestrijd om wie de fraaist opgemaakte Bento box creëert of meegeeft aan zijn of haar kind.

Voorbeeld van een Bento box

Aan deze voorwaarden voldoet een goede Bento box

Laten we vooropstellen: er is geen ultieme handleiding voor het maken van dé Bento box bij uitstek. Toch zijn er in Japan enkele duidelijke criteria waar een dergelijke lunchbox eigenlijk wel aan moet voldoen, te weten:

  • Het bakje moet zijn onderverdeeld in goed afgescheiden vakken, zodat de diverse etenswaren niet met elkaar vermengd worden tijdens het transport.
  • Er moeten drie verschillende bronnen van koolhydraten (zoals rijst, pasta of brood) aanwezig zijn.
  • Een Bento box behoort één bron van proteïne te bevatten. Hierbij kun je kiezen uit bijvoorbeeld vlees, ei of tofu.
  • Er horen twee soorten groenten en/of fruit te zijn toegevoegd.
  • Er dienen overwegend gezonde etenswaren en ingrediënten te worden gebruikt.
  • Het bakje hoort goed vol te zitten.
  • En als het even kan: de Bento box moet op een fraaie en uitnodigende manier worden gepresenteerd.

Als je als westerling enthousiast bent over het idee van de Bento box, dan is het uiteraard aan jou om de box samen te stellen zoals je zelf wilt. Goed om te weten is dat er via diverse organisaties mooie en grote (lege) lunchtrommels te verkrijgen zijn. Hiermee wordt het je in ieder geval makkelijk gemaakt om een gevarieerde, smakelijke maaltijd veilig te vervoeren.

Recente Blog Artikelen
Catering verzorgen? Denk aan deze gerechten uit de Aziatische keuken
Welke soorten sushi zijn er?
De laatste jaren is het aantal sushirestaurants in Nederland enorm…
5 bekende Aziatische ingrediënten
Als ‘bijvangst’ van de globalisering die we de afgelopen decennia hebben…
De lekkerste noedel soepen
Van alle oorspronkelijk Aziatische gerechten die je nu ook in landen als…