Van alle oorspronkelijk Aziatische gerechten die je nu ook in landen als Nederland kunt verkrijgen behoren noedelsoepen tot de meest geliefde. In supermarkten in Nederland kun je daardoor soms wel tientallen verschillende soorten noedelsoepen kopen. Dit zijn meestal instant soepen, oftewel producten die bestaan uit ingrediënten en bestanddelen die je klaarmaakt door ze simpelweg in kokend water te leggen. Bij vlagen zijn deze soepsoorten bijzonder smaakvol; echt gezond en hoogstaand zijn ze uiteindelijk doorgaans niet. Dit terwijl noedelsoepen werkelijk uniek en enorm smakelijk kunnen zijn. In dit artikel zetten we dan ook de lekkerste noedelsoepen voor je uiteen.
Phở
Pho is een uit Vietnam afkomstige soep op basis van rijstnoedels. Deze soep (in het Vietnamees als Phở aangeduid) kun je in principe zien als een maaltijdsoep. Gebruikelijk is namelijk dat er een redelijke hoeveelheid rundvlees in zit. In plaats van rundvlees wordt er soms ook kipfilet gebruikt. Uiteraard vind je naast vlees en noedels ook voldoende groenten in Pho. Voor de smaak van deze vrij toegankelijke soep zijn onder meer pepers, koriander en limoen verantwoordelijk. Om de smaak te verzachten voegt men graag zoetige hoisinsaus toe. Houd je juist meer van pittig, dan doe je er bijvoorbeeld wat srirachasaus bij.
Ramen
Wie echt van noedelsoepen houdt en deze graag eet in de vorm van een maaltijdsoep, kan ook uitstekend gaan voor een originele Japanse ramen. Een typische ramen wordt gemaakt op basis van vleesbouillon, meestal kippen- of varkensbouillon. Naast een flinke hoeveelheid noedels tref je in deze soep talrijke ingrediënten aan. Hierbij kun je vooral denken aan varkensvlees, zeewier, bamboe, bosui, ei en mais. Het geheel wordt nog meer op smaak gebracht door bijvoorbeeld sojasaus of het in Japan veel gebruikte miso, Uiteraard kan er met ramen naar hartenlust gevarieerd worden, iets dat in Japan dan ook volop gebeurt. Per regio of stad kunnen deze noedelsoepen dan ook van elkaar afwijken.
Kimchi
Waar de noedelsoepen die we hierboven beschrijven behoorlijk toegankelijk zijn voor een groot publiek, daar gaan we hier dieper in op een soep die vaak beduidend meer pit heeft: de uit Zuid-Korea afkomstige kimchi-soepen. Hoewel de mate van pittigheid uiteraard flink kan variëren (zeker als je het zelf bereidt) weet je bij een kimchi zeker dat er een smaakexplosie zal plaatsvinden in je mond zodra je het eet. De overtuigende smaak geldt dan ook als de belangrijkste reden om voor deze soep te kiezen. Meestal zitten er naast noedels een aantal groenten in, waaronder Chinese kool. De toevoeging van vlees of tofu is mogelijk, maar niet per se gebruikelijk.
Indonesische bakso
Tenslotte aandacht voor een soort noedelsoep die in Nederland nog redelijk onbekend is, iets dat gezien de smakelijkheid van deze soep een verrassing mag worden genoemd. We hebben het hier over een soep uit de Indonesische keuken: baksosoep. Wederom is dit een soep die in de juiste proporties kan worden ingezet als maaltijdsoep. Dunne noedels en gehaktballetjes (van kip- of rundvlees) vormen in deze stevige soep de hoofdmoot. Dit alles wordt doorgaans aangevuld met diverse groenten en smaakmakers, waaronder uien, bleekselderij, bosui, sojasaus, koriander, knoflook, pepers, gember en/of laos.