Dat er de laatste decennia sprake is geweest van globalisering is iets dat absoluut niemand ontgaan kan zijn. Dat steeds meer samenlevingen een multicultureel karakter hebben en dat meer mensen dan ooit alle uithoeken van de wereld kunnen bezoeken heeft verschillende gevolgen. Eén daarvan betreft het culinaire aspect. Zo kun je al sinds een tijdje in een gemiddelde Nederlandse supermarkt allerlei ingrediënten, etenswaren en maaltijden aanschaffen die in andere landen hun oorsprong hebben.
Vooral de Aziatische keukens zijn onder westerlingen als Nederlanders enorm populair gebleken. De bekendste Aziatische keukens zijn vermoedelijk de Chinese, de Japanse en de Thaise. Deze Aziatische keukens hebben een aantal overeenkomsten, maar duidelijke verschillen zijn er ook. Waar die verschillen ‘m in zitten wordt duidelijk als je dit artikel leest.
Wat je moet weten over de Chinese keuken
Voordat we in gaan op specifieke kenmerken van de Chinese keuken moet eerst gezegd zijn dat China een omvangrijk land is met een rijke geschiedenis en een enorme bevolking. De regionale en zelfs plaatselijke culinaire verschillen kunnen dan ook fors zijn.
Grofweg kun je de Chinese keuken echter indelen in vier (geografisch ingedeelde) hoofdcategorieën. De oostelijke keuken is bij de meeste mensen het bekendst. Daarin vinden we vooral rijst, tarwe en zeevruchten terug, samen met veelal zoete en milde smaken. In de zuidelijke keukens krijgen veel gerechten een zoetzure smaak en wordt er meer vlees gegeten. De rijke noordelijke keuken (die nauw verwant is aan de Mongoolse keuken) bevat veel gerechten met schapenvlees. En tenslotte is er de westelijke keuken, die naast het gebruik van veel rundvlees bekend staat om de kruidigheid, en bij vlagen zelfs de extreme pittigheid van de gerechten.
Hoe onderscheidt de Japanse keuken zich?
Japan behoort al jarenlang tot de landen met de wereldwijd hoogste levensverwachting. Dit valt natuurlijk niet los te zien van de eetcultuur. Men gebruikt in Japan bij voorkeur zo veel mogelijk verse, natuurlijke, onbewerkte producten. Bovendien zijn vetarme gerechten in Japan populair.
De meest bekende Japanse gerechten zijn onder meer sushi, misosoep, teppan yaki, tempura en talrijke rijst- en noedelgerechten, oftewel (onder andere) ramen. Kenmerkend aan de Japanse keuken is verder de presentatie. Japanners zijn er namelijk meer dan gemiddeld dol op om hun maaltijden op een verzorgde en sierlijke manier te presenteren. Dit wordt zowel in restaurants als in huiselijke kringen gedaan.
Wat maakt de Thaise keuken zo bijzonder?
Waar met name de Chinese keuken in Nederland al lange tijd bekend is, daar is de opkomst van de bekendheid van de Thaise keuken heel wat recenter. In Thaise maaltijden staat rijst bijna standaard centraal. Hierbij gaat het meestal om jasmijnrijst, oftewel rijst met een relatief kleverige structuur. Deze jasmijnrijst wordt doorgaans vergezeld door groenten en/of vlees. Het zijn echter de sterke kruiden en aroma’s die qua smaak de boventoon voeren.
Bij vlagen kunnen Thaise gerechten zeer pikant zijn, al wordt deze pittigheid dan normaliter wel verzacht door bijvoorbeeld kokosmelk, vissaus en/of sojasaus. In de Thaise keuken komen echter ook mild gekruide, zoete en zelfs zure en bittere gerechten voor.
Tip: kies een keer voor een heerlijk gekruid noedelgerecht, de Pad Thai.