De lekkerste soorten Dim Sum

Soorten Dim Sum feature image 01

Samenvatting Artikel

Dim sum is een culinaire traditie die in China al honderden jaren bestaat. Hierbij is het gebruikelijk dat je gerecht uit diverse kleine hapjes of gerechtjes bestaat. De laatste jaren is dit verschijnsel ook in westerse landen zoals Nederland opgedoken. En het blijkt aan te slaan, want er lijken steeds meer restaurants te zijn die deels of geheel in het teken van dim sum staan. Een restaurant waar je heerlijk kunt dim summen heeft vaak wel tientallen verschillende gerechten op de menukaart staan. Kiezen is dan ook allerminst eenvoudig. Om je alvast op weg te helpen noemen we hieronder een aantal van de lekkerste soorten dim sum.

Gestoomde broodjes

Een restaurant dat zich een dim sum restaurant noemt hoort zonder meer gestoomde broodjes op het menu te hebben. Deze broodjes zijn ideaal als voorgerecht of voor halverwege de maaltijd. Van een gestoomd broodje mag je verder natuurlijk verwachten dat er vulling in zit. Vooral broodjes gevuld met varkensvlees zijn erg smakelijk en dus populair. Je vulling kan echter ook bestaan uit groenten, ei en/of kipfilet.

Gevulde groenten

Etenswaren met een vulling doen het bij dim sum sowieso goed. Dat blijkt ook uit het feit dat er verschillende soorten gevulde groenten tot de lekkerste dim sum gerechten behoren. Paprika’s, champignons en lotusbladeren zijn goede voorbeelden van groenten die hiervoor worden gebruikt. In de vulling speelt vlees meestal de hoofdrol, al bestaan er ook heerlijke gevulde groenten met rijst, groenten en/of vis.

Dumplings

Het bekendste dim sum hapje is waarschijnlijk de dumpling. Voor sommige mensen staat dim summen zelfs min of meer gelijk aan dumplings eten. Het feit dat dumplings zo bekend zijn komt uiteraard doordat deze erg smakelijk worden gevonden. Bij dumplings draait het allemaal om een deegrolletje dat om een bepaalde vulling is aangebracht. De vulling kan wederom bestaan uit vlees, vis en/of groenten, al zijn er soms ook dumplings met fruit verkrijgbaar. Vooral de siu mai (dumpling met varkensvlees) is erg geliefd. Dumplings worden dikwijls verhit door ze te bakken, koken of stomen.

Dumplings met champignons

Loempia’s

Een Aziatische lekkernij die in Nederland al veel langer bekend is, is de loempia. Veel mensen zullen er daarom blij mee zijn dat dim sum restaurants doorgaans ook loempia’s op de menukaart hebben staan. Met loempia’s weet je namelijk simpelweg waar je aan toe bent; deze kunnen gewoon niet tegenvallen! Als je tijdens het dim summen loempia’s bestelt kun je erop rekenen dat je een schaaltje met mini loempia’s krijgt. Normaliter zijn deze loempia’s gevuld met groenten of vlees. Frituren of bakken zijn de meest gangbare bereidingsmethoden.

Zoete lekkernijen

Bij veel mensen staat de Chinese keuken niet in de eerste plaats bekend om hun desserts. Echter biedt deze keuken wel degelijk talrijke zoete lekkernijen. In een dim sum restaurant is het dan ook zeker aan te bevelen aan het einde van de maaltijd hier iets van te bestellen. Echte aanraders zijn bijvoorbeeld de gestoomde cakejes en de met fruit gevulde taartjes. Ook kleine zoete broodjes doen het uitstekend als toetje.

Recente Blog Artikelen
Catering verzorgen? Denk aan deze gerechten uit de Aziatische keuken
Welke soorten sushi zijn er?
De laatste jaren is het aantal sushirestaurants in Nederland enorm…
Bento box, wat is het?
In feite is het in Nederland nog steeds vrij gebruikelijk om een broodtrommel…
5 bekende Aziatische ingrediënten
Als ‘bijvangst’ van de globalisering die we de afgelopen decennia hebben…